Cand sa primiti ajutor profesional

Luati in considerare si consilierea psihologica in cazul in care aveti nevoie de mai mult ajutor sau daca starea depresiva se inrautateste sau nu se schimba nici la cateva saptamani dupa pierdere. E foarte important sa gasiti un psihoterapeut care sa inteleaga cu adevarat pierderea unei sarcini. Nu amanati apelarea la un specialist daca:

  • durerea v-a lasat cu ganduri sinucigase;
  • aveti perioade prelungite (mai mult de o saptamana intreaga) de schimbare a programului de somn;
  • aveti perioade prelungite de schimbari ale apetitului;
  • aveti vise, care se repeta, care va fac sa functionati dificil ziua;
  • participati de mai mult timp, la un grup de suport si simtiti ca nu e suficient;

Cum sa va ajutati singura

Aproape toate mamele se straduiesc sa se readapteze rutinei zilnice pe care o aveau. E posibil sa nici nu mai stiti cine sunteti in absenta pretiosului copil. Unele dintre noi invata sa se reintegreze in vechile vieti purtand o masca de "sunt bine". Sa aveti grija de dumneavoastra acum este o prioritate. Este o experienta coplesitoare pentru intreaga familie si comunitate si cu toate acestea, adesea va puteti simti singura. Iata cateva sugestii despre cum puteti avea grija de dumneavoastra, si care va vor ajuta sa va controlati aceasta suferinta sfasietoare si de multe ori coplesitoare:

  • Exprimati-va suferinta vorbind, plangand si amintindu-va de pierderea dumnavoastra.
  • Plangeti, plangeti, plangeti daca simtiti nevoia. Lacrimile vindeca. Acordati-va timp singuri in fiecare zi pentru a plange.
  • Revendicati-va sentimentele. Parintii suferinzi se lupta cu multe emotii. Incercati sa nu cedati fortelor externe care va incurajeaza sa treceti in graba printre aceste emotii. Faceti-va timp sa va ganditi la suferinta dumneavoastra si la copilul dumneavoastra!
  • Dormiti. Incercati sa va odihniti chiar daca aveti probleme cu somnul. Oferiti-va timp din belsug pentru odihna/relaxare. Suferinta va epuizeaza emotional si va trebui sa va reincarcati bateriile mai des. Daca nu vreti sa coborati din pat in primele stagii ale suferinte, atunci nu o faceti. Pe langa alimentatie si exercitii fizice, odihna va poate ajuta sa reduceti din oboseala, anxietate si insomnie. De asemenea odihna va poate vindeca trupul.
  • Ingrijiti-va de sanatatea dumneavoastra pentru ca suferinta are urmari fizice. Evitati cofeina (inclusiv bauturile usoare sau ciocolata), nicotina si alti stimulenti. Evitati alcoolul, care poate de asemenea sa afecteze somnul si luati medicamente doar la recomandarea medicului.
  • Inregistrati-va gandurile si trairile, scrieti o scrisoare, compuneti un poem pentru copilul dumneavostra sau tineti un jurnal. Scrieti in fiecare seara sau saptamanal, chiar si doar cateva randuri. Recititi acest jurnal in fiecare luna, pentru a vedea cit de departe ati ajuns. Aceasta este o auto-terapie pentru parintii suferinzi.
  • Meditati. Linistea, gandirea profunda si meditatia va pot ajuta sa va restabiliti claritatea emotionala. Cuplurile pot face acest lucru impreuna.
  • Cititi mult. Cititi despre experientele, ideile si despre durerea altora. Cititi carti care va plac sau poeme scrise de alti parinti indurerati.
  • Evitati schimbarile majore sau deciziile importante, precum schimbarea locului de munca sau a domiciliului. Nu luati decizii majore care va vor schimba viata intr-un mod dramatic acum. Asteptati un an dupa pierdere daca este posibil sau macar pana trec primele luni de suferinta inainte sa luati decizii care sa va schimbe viata. Confuzia creata de suferinta va poate incuraja sa faceti schimbari, dar suferinta afecteaza modul de a gandi si e de preferat sa amanati schimbarile majore, pana in momentul cand va veti simti mai bine.
  • Nu va asteptati sa treceti peste. Probabil ca niciodata nu veti trece peste acest moment, dar continuati sa traiti si veti fi fericiti din nou si veti supravietui. Este o acceptare blanda si gradata care se intampla peste multi ani.
  • Incercati sa gasiti persoane care sa va asculte si sa va inteleaga - o persoana draga, un prieten, un psihoterapeut sau alaturati-va unui grup de suport, un grup de persoane care se confrunta cu aceleasi probleme. Grupurile de suport ajuta la conectarea parintilor si copiiilor suferinzi cu altii in aceeasi situatie. Sau vorbiti cu cineva care va poate ajuta. Simptomele care dureaza mai multe luni fara vreo schimbare in bine, pot indica faptul ca sunteti blocata in suferinta. Acest lucru se intampla in cazul in care nu ati reusit sa va exprimati suferinta. Puteti chiar sa fiti surprinsa de faptul ca aceste simptome au de-a face cu pierderea sarcinii deoarece v-ati reprimat gandurile si trairile.
  • Desenati ceea ce simtiti.
  • Dezlegati cuvinte incrucisate.
  • Uitati-va la fotografii impreuna cu familia.
  • Pastrati legatura cu alti copii pe care i-ati cunoscut.
  • Ritualizati. Aduceti-va aminte de cel/cea iubit/a. Gasiti cai de a va aminti de copilul dumneavoastra.
  • Faceti lucruri/gesturi frumoase pentru altii, in memoria celui iubit.
  • Participati la actiuni precum inaltarea de baloane, plantarea unor flori sau pomi sau la orice alt fel de actiune pe care o gasiti folositoare.
  • Un animal de companie ar putea, de asemenea, sa va ajute, fiind recunoscut efectul terapeutic al acestora, asupra psihicului oamenilor.
  • Aveti rabdare cu voi insiva. Emotiile dumneavoastra pot fi imprevizibile si instabile timp de luni de zile dupa moartea copilului. Puteti de asemenea sa va iritati mai usor decat normal si sa va fie dificil sa va puteti concentra. Treptat starea dumneavoastra sufleteasca se va imbunatati si va veti putea bucura fara sa va simtiti vinovata. In final veti deveni foarte interesata de activitatile dumneavoastra zilnice si de relatiile cu cei din jur.

Insanatosirea fizica

"Am simtit o adevarata pierdere fizica, pentru ca ea facea parte din mine pentru tot restul vietii ei - apoi nu a mai fost. Aveam atat de mult lapte pentru a-l hrani si copilul meu nu mai era. Am simtit ca si cum tocmai se rupsese o parte din mine, un sentiment coplesitor, o tristete imensa." Jessie

Atunci cand va pierdeti copilul sunteti extrem de sensibila atat din punct de vedere afectiv cat si fizic. Multe mamici se plang de oboseala extrema, insomnie si chiar de durere si neputinta la nivelul bratelor. Fie ca ati pierdut copilul din cauza unei sarcini extrauterine sau la scurt timp inainte de nastere, in timpul sau dupa nastere, aveti toate simptomele specifice unei sarcini, desi copilul nu mai este. Incarcatura emotionala poate fi mai apoi intensificata de o depresie postnatala cauzata de readaptarea hormonilor la lipsa unei sarcini. Aceasta perioada poate avea o durata de cateva saptamani si justifica cateva dintre schimbarile de dispozitie cat si nevoile materne. Daca ati pierdut copilul in timp ce inca alaptati (sau va pregateati sa alaptati) trebuie sa incercati sa va obisnuiti cu ideea ca sanii vor continua sa produca lapte.

Aceste schimbari dureroase pot sa ingreuneze cu mult insanatosirea dumneavoastra fizica. Exista posibilitatea sa va enervati pe corpul dumneavoastra sau sa va doriti cu nerabdare ca simptomele specifice sarcinii sau alaptarii sa dispara. Pare atat de nedrept. Dar cu timpul si cu multa grija pentru corpul dumneavoastra, fizic vorbind, va veti insanatosi in curand.

Alimentatia sanatoasa, odihna si sprijinul afectiv vor diminua oboseala, anxietatea si depresia, stari des intalnite in procesul de insanatosire postnatala. Dupa ce va veti simti mai bine din punct de vedere fizic sunt sanse sa aveti mai multa putere pentru a face fata durerii cauzate de pierderea suferita si sa va puteti concentra mai mult pe insanatosirea dumneavoastra, la nivel afectiv.

Dieta si exercitiile fizice

Intrebati-va medicul daca aveti nevoie de o dieta. E posibil ca pofta de mancare sa scada sau, din contra, sa va fie pofta sa mancati nesanatos din cauza ca sunteti foarte stresata. Asigurati-va ca mancati suficiente proteine, vitamine si minerale, mai ales vitamina B si C, fier si zinc. Beti multa apa ca sa va ajutati corpul sa functioneze asa cum trebuie. Multe mame sunt ingrjorate ca nu vor mai avea silueta pe care o aveau inainte de nastere. Este posibil sa va doriti cu nerabdare sa slabiti, dar sa va fie greu sa tineti o dieta. Mancarea inseamna inca un lucru de care nu va veti mai putea bucura, pe langa tot ce presupune pierderea pe care ati suferit-o. Sunt sanse sa descoperiti ca e mai bine sa evitati dieta decat sa slabiti. In zilele noastre, mai ales in cazul femeilor, dieta pe care v-o doriti presupune o atentie sporita in ceea ce priveste forma si greutatea corpului, precum si existenta unor preconceptii in ceea ce priveste alimentatia. O dieta poate duce fie la pierderea in greutate, fie la luarea in greutate, dar de cele mai multe ori duce la tulburari de alimentatie.

Celor care sunt preocupati de greutatea corporala le este indicat sa renunte la acest aspect al vietii dupa principiul "De-abia cand slabesc simt ca traiesc." Atunci cand va concentrati la viata pe care o aveti, chestiuni legate de mancare si greutate par oarecum fara importanta. Orientati-va mai degraba spre bunastare, spre ceea ce va doriti cu adevarat de la viata.

In ceea ce priveste mancarea, inlocuiti dieta cu un mod sanatos de a manca. Nu va mai ganditi daca mancarea e "buna" sau "rea". Orice aliment e bun numai ca unele sunt mai sanatoase decat altele. Considerati "alimentele interzise" ca fiind cele care nu va plac. Atunci cand alimentele care va plac nu va vor mai fi interzise acestea nu va vor mai tenta asa de mult. Simtiti-va libera sa mancati "orice, oricand" si veti scapa de mentalitatea "asta e ultima mea sansa sa ma bucur de mancare". Nu dupa mult timp veti incepe sa cautati alimente sanatoase pentru ca doar acestea vi se vor parea hranitoare. Pe langa o modalitate sanatoasa de a va hrani ganditi-va cu ce alte lucruri va mai puteti rasfata. In timp, cu o alimentatie sanatoasa va vei simti mai bine din punct de vedere fizic si afectiv, iar corpul dumneavoastra se va reintoarce la normal.

Intrebati-va medicul daca trebuie sa va abtineti de la exercitii fizice. E posibil sa nu va simtiti in stare sa faceti astfel de exercitii, dar chiar si o plimbare in imprejurimile casei va poate ajuta sa va puneti ordine in ganduri si puteti face si conditie fizica. Multe dintre mame au remarcat ca acivitatile fizice reduc stresul cauzat de suferinta. Plimbarea cu bicicleta poate diminua depresia, aruncatul cu o minge de tenis intr-un perete va poate scapa de starea de nervozitate. Pentru a va elibera de tensiune sau anxietate incercati inotul, plimbarea, alergatul, aerobicul, yoga, dansul, chiar si gradinaritul sau curatenia. Pentru a va reveni din perioada de sarcina, sunt recomandate exercitiile fizice si nu incercarea de a scapa de calorii, deoarece acestea vor ajuta metabolismul. Odata ce veti descoperi ca exercitiile fizice va fac sa va simtiti bine, acestea va vor parea mai tentante.

sg sus Pentru mamele fara partener
sg sus Pentru mame

 

sg sus Mergi sus